Institute of Banking Personnel Selection : Articles

MODEL QUESTION BLOOD RELATION (BANK,RRB,SSC)
 IBPS 
MODEL QUESTION BLOOD RELATION (BANK,RRB,SSC)
  • 2017-04-24

1) A is B’s daughter. B is C’s mother. D is C’s brother. How is D related to A?(1) Father  (2) Grandfather(3) Brother (4) Son2) E is the s...

Read More

  Related Articles

MODEL QUESTION PERCENTAGE (SSC,RRB,BANK,TNPSC)

1. Two numbers are less than the third number by 50% and 54% respectively. By how much per cent is the second number less than the first number?

(a) 13                (b) 10                 (c) 12

(d) Cannot be determined     (e) None of these


2. The difference between 42% of a number and 35% of the same number is 110.6. What is 60% of that number?

 (a) 936     (b) 948     (c) 790

(d) 1106    (e) None of these


3. If 25% of 13 12 of a certain number is 520, then what is 60% of that number?

(a) 1252    (b) 1152    (c) 1552

(d) 1225    (e) None of these


4. When prices of coal are reduced by 16%, then sale increases by 25%. What will be effect on sale?

 (a) 5% increase  (b) 5% decrease

 (c) 5.5% increase        (d) 6% decrease

(e) None of these


 5. Sanjay spent 15% of his income on food, 30% of remaining on entertainment and 10% of remaining on vehicle. Now, Sanjay is left with Rs. 3213, then what is his income?

(a) Rs. 6000        (b) Rs. 14000              (c) Rs. 13000

(d) Data inadequate              (e) None of these


6. The price of rice has been increased by 20%. How much per cent should Sanjay reduce the consumption of rice in the family so that the expenditure on rice remains the same as before in increase in the price of rice?

(a) 15 2 /3 % (b) 16 2/ 3 %   (c) 20%

(d) 18%     (e) None of these


7. Annual income of A is 10% more than that of B, whereas income of B is 20% more than that of C. if monthly income of C is Rs. 2000, then what is the sum of monthly incomes of A, B and C?

(a) Rs. 6872                (b) Rs. 7046   (c) Rs. 7772

(d) Rs. 7872             (e) None of these


8. The difference between 75% of a number and 20% of the same number is 378.4. What is 40% of that number?

 (a) 275.2    (b) 274             (c) 267.2

 (d) 266     (e) None of these


 9. The population of a town is 126800. It increases by 15% in the 1st year and decreases by 20% in the 2nd year. What is the population of the town at the end of 2 years?

(a) 174984 (b) 135996                 (c) 116656

(d) 145820 (e) None of these


10. The population of a town is 198000. It increases by 7% in the 1st year and decreases by 5% in the 2nd. What is the population of the town at the end of 2 years?

 (a) 211860        (b) 201267                 (c) 222453

(d) 198900         (e) None of these 


ANSWERS:

1. e           2. b          3. b          4. a          5. a      

6. b           7. e        8. a           9. c           10. B    

2017-04-19


MODEL QUESTION PERCENTAGE (SSC,RRB,BANK,TNPSC)

1. Two numbers are less than the third number by 50% and 54% respectively. By how much per cent is the second number less than the first number?

(a) 13                (b) 10                 (c) 12

(d) Cannot be determined     (e) None of these


2. The difference between 42% of a number and 35% of the same number is 110.6. What is 60% of that number?

 (a) 936     (b) 948     (c) 790

(d) 1106    (e) None of these


3. If 25% of 13 12 of a certain number is 520, then what is 60% of that number?

(a) 1252    (b) 1152    (c) 1552

(d) 1225    (e) None of these


4. When prices of coal are reduced by 16%, then sale increases by 25%. What will be effect on sale?

 (a) 5% increase  (b) 5% decrease

 (c) 5.5% increase        (d) 6% decrease

(e) None of these


 5. Sanjay spent 15% of his income on food, 30% of remaining on entertainment and 10% of remaining on vehicle. Now, Sanjay is left with Rs. 3213, then what is his income?

(a) Rs. 6000        (b) Rs. 14000              (c) Rs. 13000

(d) Data inadequate              (e) None of these


6. The price of rice has been increased by 20%. How much per cent should Sanjay reduce the consumption of rice in the family so that the expenditure on rice remains the same as before in increase in the price of rice?

(a) 15 2 /3 % (b) 16 2/ 3 %   (c) 20%

(d) 18%     (e) None of these


7. Annual income of A is 10% more than that of B, whereas income of B is 20% more than that of C. if monthly income of C is Rs. 2000, then what is the sum of monthly incomes of A, B and C?

(a) Rs. 6872                (b) Rs. 7046   (c) Rs. 7772

(d) Rs. 7872             (e) None of these


8. The difference between 75% of a number and 20% of the same number is 378.4. What is 40% of that number?

 (a) 275.2    (b) 274             (c) 267.2

 (d) 266     (e) None of these


 9. The population of a town is 126800. It increases by 15% in the 1st year and decreases by 20% in the 2nd year. What is the population of the town at the end of 2 years?

(a) 174984 (b) 135996                 (c) 116656

(d) 145820 (e) None of these


10. The population of a town is 198000. It increases by 7% in the 1st year and decreases by 5% in the 2nd. What is the population of the town at the end of 2 years?

 (a) 211860        (b) 201267                 (c) 222453

(d) 198900         (e) None of these 


ANSWERS:

1. e           2. b          3. b          4. a          5. a      

6. b           7. e        8. a           9. c           10. B    

2017-04-19


SBI PO MODEL TEST 25 QUESTION WORKOUT


Directions (Q.1-5): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.

 

Give answer (a) If only conclusion I is true

Give answer (b) if only conclusion II is true

Give answer (c) if wither conclusion I or II is true

Give answer (d) if neither conclusion I nor II is true

Give answer (e) if both conclusions I and II are true

 

1. Statement : F G=H; G>J K

   Conclusions I. F K

                 II. K<H

 

2. Statement: P<Q=R S T

    Conclusions I. T Q

                 II. R>P

 

3. Statement: A B<C; A D; C F

    Conclusions: I. D<C

                 II. F D

 

4. Statement: U>A=I O<E

    Conclusions: I. I E

                 II. O>U

 

5. Statement: L=M N; M>O; L<K

    Conclusions: I. K>P
                 II. N<K

 

Directions (Q. 6-10): Study the following information to answer the given questions:

 

In a certain code, ‘he is waiting there’ is written as ‘la pa ro ta’, ‘there is the train’ is written as ‘zo ro ji la’, ‘waiting at the station’ is written as ‘ma ta fu ji’ and ‘is this a station’ is written as ‘fu bi ro vi’.

 

6. What is the code for ‘he’?

a) la   b) pa    c) ro   d) ta   e) Either la or zo

7. What does ‘la’ stand for?

a) is  b) train c) waiting d) the e) there

 

8. Which of the following represents ‘the train station’?

a) zo la ma  b) fu ji ta  c) fu ji zo

d) ro zo fu  e) Cannot be determined

 

9. What is the code for ‘at’?

a) ma  b) ji  c) fu  d) ta e) Cannot be determined

 

10. Which of the following may represent ‘guard is waiting’?

a) ro ta zo  b) ta ki ro    c) fu zo ki   d) tar o ji

e) la ma ro

 

Directions (Q 11-15): What should come in place of question mark (?) in the following questions?

 

11. 83.04 - 66.46 - 11.71 = ?

      a) 5.63      b) 2.92      c) 3.87     d) 4.76

      e) None of these

 

12. 3.4 X 85  2.5 = ?

      a) 104.8    b) 121.2   c) 115.6   d) 108.4

      e) None of these

 

13. 567 - 4824  134 = ? X 9

a) 33   b) 59   c) 37   d) 57  e) None of these

 

 

14. 19.25 X 16.4 X ? = 3472.7

       a) 15   b) 17  c) 12  d) 14 e) None of these

 

15. 14% of 255 + ? % of 405 = 124.8

      a) 22  b) 24 c) 18 d) 15 e) None of these

 

Directions (Q.16-20): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ? (Note: You are not expected to calculate the exact value.)

 

16. (23.001)2 = ?

      a) 470 b) 530 c) 650 d) 500  e) 620

 

 

17. 33.0003% of 509.999 = ?

      a) 155 b) 185 c) 170 d) 100 e) 140

 

18. 1212.12 + 2121.21 + 1122.22 = ?

      a) 4000                 b) 4455      c) 5000

      d) 5555                 e) 4555

 

19. 919.999  25.002 X 13.996 = ?

      a) 495 b) 525 c) 450 d) 515 e) 540

 

20. 30.003 X 17.998 + 63.010 = ?

      a) 575 b) 600 c) 550 d) 650 e) 500

 

Directions (Q. 21-25): What should come in place of question mark (?) in the following number series ?

 

21. 2.5  4  ?  10  14.5  20  26.5

      a) 8 b) 7.5 c) 6  d) 5.5 e) None of these

 

22. 4  5  12  39  160  805  ?

      a) 4836     b) 3224     c) 5642

      d) 4030     e) None of these

 

23. 8  108  189  253  302  ?  363

      a) 351       b) 327  c) 338

      d) 311    e) None of these

 

24. 248  217  188  165  ?  129  116

      a) 144       b) 136    c) 134

      d) 146        e) None of these

 

25. 3  15  39  75  123  183  ?

      a) 255      b) 218     c) 243

      d) 225     e) None of these

 

ANSWER KEY

 

1. b

2. e

3. a

4. b

5. b

6. b

7. e

8. c

9. a

10. b

11. e

12. c

13. d

14. e

15. a

16. b

17. c

18. b

19. d

20. b

21. e

22. a

23. c

24. d

25. a

 

2017-04-10


Model Question -----COMPREHENSION (BANK ,SSC Exam)

COMPREHENSION

Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

        The great recession hasn’t been great for free trade. As unemployment has risen throughout the world, governments have become more focused on protecting their own industries than on promoting international commerce. The U.S; though typipcally an enthusiastic supporter of open markets, in duded “buy American” clauses in its stimulus package and propped up its failing  auto industry with handouts.

        But according to the Asian Development Bank (ADB), in the part of the world that was hit hardest by the trade crash-Asia, the number of Free- Trade Agreements (FTAs) signed by Asian countries has grown from just three in 2000 to 56 by the end of August 2009. Nineteen of those FTAs are among 16 Asian economies, atrend that could help the region become a powerful trading bloc.

        The drive to lower trade barriers has taken on Fresh urgency amid the recession. As Asian manufacturing networks become more intertwined and as Asian consumers become ealthier-regional commerce is becoming critical to future economic expansion. Intraregional trade last year made up 57% of total Asian trade, up from 37% in 1980. In the past Asia produced for America and Europe, now Asia is producing for Asia.

        Of course, Asia is still dependent on sales to the West. But FTAs could reduce the region’s exposure to the United States by giving Asian companies preferential treatment in selling to Asian companies and consumers. These benefits could come with downsides, however. According to experts, FTAs create a “non-level playing field with advantages for Asian Countries”. If the most dynamically growing part of the global economy gives the U.S. restricted access it will impact global balance. Companies in countries like the United States left out of the trade pacts could face disadvantages when trying to tap fast-growing Asian markets. This, in turn, could have a negative impact on efforts to rebalance excessive savings in Asia. Still, the benefits of greater regional integration could prove powerful enough to overcome the roadblocks. In Asia, the only thing everyone agrees upon is business. If it does, the world economy may never be the same.

1) What do the Asian Development Bank statistics indicate?

(1) Asian economies are financially more sound than those of the developed world

(2) The financial crisis impacted the West far more than it did Asia

(3) Asian countries have aligned themselves on lines similar to the European Union

(4) Western countries are skeptical about trading with developing countries

(5) Asian countries have been actively opening their markets to one another

2) What has given rise to the large number of trade agreements between Asian countries?

(1) The need to insulate Asian economies from over exposure to the American economy.

(2)  Angry reaction among Asian countries owing to America’s protectionist policy.

(3) The aim of empowering the poorer Asian economies and bring them on par with Western economies.

(4) The desire to achcieve conditions conductive to global consensus on trade regulations and tariffs.

(5) Widespread panic in Europe and Asia as Asian economies are yet to recover from the recession

3) Which of the following is NOT TRUE in the context of the passage?

(A) Political and economic rivalries between Asian countries are non-existent today.

(B) Asian countries hold American responsible for the recession and have imposed economic sanctions against the U.S

(C) America has adopted a protectionist strategy after the recession.

(1) Only (A)     (2) Only (B) and (C)

(3) Only (A) and (B) (4) Only (C)

(5) None of these

4) Which of the following describes expert predictions about trade pacts between Asian countries?

(1) These will be beneficial and are likely to give rise to a common Asian currency.

(2) Tariffs will be lowered and bureaucratic regulations will become transparent

(3) Widening of difference between participant and non participant countries will hamper global stability.

(4) Regional conflicts will increase as competition and inequities between Asian nations will intensify.

(5) They are likely to be short lived as it will be difficult to get participating nations to arrive at a consensus

5) Which of the following has/have not been (an) impact (s) of the recession?

(A) Various trade agreements signed between developed and Asian countries have not been honoured.

(B) The U.S. government has restricted the automobile industry.

(C) Regional conflicts in Asia have substantially reduced.

(1) Only (C)     (2) Only (A)     (3) Only (A) and (B)

(4) All (a), (B) and (C)     (5) None of these

6) According to the author what danger does creating an Asian trading bloc pose?

(1) Political instability in Asia will rise as some countries are wealthier than others

(2) American consumers have ceased their demand for Asian goods.

(3) Unemployment in Asian countries will rise as many plants will be forced to close down

(4) It will alter the balance of power ion the world with small Asian countries becoming most dominant.

(5) None of these

7) What is the author trying to convey through the phrase “In the past Asia produced for America and Europe, now Asia is producing for Asia”?

(1) The number of wealthy consumers in Asia out number those in America and Europe together.

(2) Asian countries do not support free trade and continue to trade among themselves despite the recession

(3) Goods manufactured in Asian countries often fail to meet the standards set by developed countries

(4) Asian countries no longer export to Western markets alone and now cater to Asian markets as well

(5) Interregional trade barriers between Europe and Asia have weakened considerably

8) Which of the following is most opposite in meaning to the word “Critical” as used in the passage?

(1) Unimportant

(2) Complimentary

(3) Approval

(4) Sale

(5) Steady

9) Which of the following is most similar in meaning to the word “FRESH” as used in the passage?

(1) Additional   (2) Renewed    (3) Original

(4) Healthy      (5) Modern

10) Which of the following can be said about the American economy in the context of the passage?

(A) Most American companies have opted to withdraw from Asia

(B) America’s stand on free trade has altered because of the recession.

(C) The American economy is far too dependent on Asia for trade.

(1) Only (A)     (2) Only (B)     (3) Only (C)

(4) All (A), (B) and (C)     (5) None of these

 

ANSWERS

1- 5

2- 4

3- 3

4-3

5- 4

6- 4

7- 4

8- 1

9- 5

10- 2

 

2017-04-06


MODEL QUESTION --Alpha Numeric (BANK,SSC)

Alpha Numeric

 

M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1 Q 3 W 8 V I S Z

 

1. How many such numbers are there in the above sequence, each of which is both immediately preceded and immediately followed by a consonant?

a) None        b) One         c) Two

d) Three       e) More than three

M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1 Q 3 W 8 V I S Z

2. If the order of the first twenty letters/numbers the above sequence is reversed and the remaining letters/numbers are kept unchanged, which of the following will be the fourteenth letter/number from the right end after the rearrangement?

a) B   b) 6   c) 2    d) I   e) None of these

 

M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1 Q 3 W 8 V I S Z

 

3. Which of the following letter/number is the eighth to the left of the nineteenth letter/number from the left end?

a) N   b) T    c) I    d) D    e) None of these

 

M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1 Q 3 W 8 V I S Z

4. Four of the following five are alike in a certain way with regard to their position in the above sequence and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) WIQ   b) PAE  c) NR7 d) 4JR e) D16

 

M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1 Q 3 W 8 V I S Z

5.  How many such vowels are there in the above sequence, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a vowel?

a) None         b) One       c) Two

d) Three        e) More than three

 

E G 4 B H 7 5 @ K 8 D N £ Q Z $ W 3 C 1 9  L B 2 S 6

6. How many such consonants are there in the above sequence which are immediately preceded by a symbol and immediately followed by a digit?

a) One           b) Two        c) None     d) Three

e) More than three

 

E G 4 B H 7 5 @ K 8 D N £ Q Z $ W 3 C 1 9  L B 2 S 6

7. What should come in place of the question mark (?) in the following sequences?

4H@      KDQ     ?       9LS

a) ZW1   b) NQ$   c) @8N  d) 4W9

e) None of these

 

E G 4 B H 7 5 @ K 8 D N £ Q Z $ W 3 C 1 9  L B 2 S 6

8. Which of the following is exactly in the midway between the ninth from left end and the seventh from right end?

a) Q    b) Z   c) $  d) W   e) None of these

 

E G 4 B H 7 5 @ K 8 D N £ Q Z $ W 3 C 1 9  L B 2 S 6

9. If the first fifteen elements are written in the reverse order then which of the following will be seventh to the left of twelfth element from right end?

a) 7    b) @   c) 5   d) K     e) None of these

 

E G 4 B H 7 5 @ K 8 D N £ Q Z $ W 3 C 1 9  L B 2 S 6

 

10. How many such digits are there in the above sequence which are immediately preceded as well as followed by digits?

a) None      b) One                c) Two

d) Three     e) None of these

 

Answers

1-e

2-a

3-e

4-e

5-a

6-b

7-a

8-b

9-c

10-a

 

2017-04-04


More Articles >>